A la recerca de la vitalitat

La paraula vitalitat sona bé. Designa una qualitat, la utilitzem com un elogi. No és només un estat d’ànim, també és salut, una manera d’entendre la vida i de relacionar-nos amb els altres. La vitalitat s’instal·la en alguns éssers i els acompanya tota la vida.

Les persones vitals solen assolir més fites, estan molt ben integrades en l’entorn i gaudeixen de la vida.

Si no ets “vital”, pots arribar a ser-ho?

Segons el 1r. Estudi de Vitalitat a Espanya, elaborat per Zespri, que es va presentar el passat 10 d’octubre a Madrid, l’índex de vitalitat dels espanyols és del 7,4. Ens trobem en un nivell mig-alt. Significa que el 50% de la població se sent molt vital, el 45% se sent vital amb àrees de millora i només un 5% no gaudeix d’aquesta vitalitat.

Teresa Baró, Mireia Porta , Patricia Ramírez

Amb Mireia Porta i ptricia Ramirez.

L’estudi ha comptat amb la col·laboració de Patricia Ramírez, psicòloga de l’esport, Mireia Porta, nutricionista, i jo mateixa. La nostra aportació ha consistit a identificar els pilars en què es basa la vitalitat, definir el concepte de vitalitat més enllà de la definició que ens ofereix el diccionari i establir uns ítems per mesurar l’índex de vitalitat d’una persona. A partir d’aquests ítems s’ha dut a terme un estudi demogràfic en la població espanyola d’entre 16 i 75 anys.

Veient els resultats en detall, apreciem algunes diferències curioses entre sexes o per edat. Aquestes són les més significatives:

 1. El grup amb més vitalitat va resultar ser el dels majors de 65 anys, amb un índex per sobre de la mitjana (7,8), mentre que són els més joves els que tenen una vitalitat més reduïda. Curiós, oi? La línia és ascendent. A més edat més vitalitat.
 1. La vitalitat no és igual en les diferents franges del dia. Tot el matí és un moment d’alta vitalitat, especialment a primera hora. Cau en picat a darrera hora del matí i es recupera una mica a mitja tarda.
 1. L’alimentació és una font essencial d’energia positiva. Per a un 70% de la població, els productes naturals i rics en vitamines són els que ajuden a tenir aquest estat vital. Les persones grans són les que més consumeixen aliments frescos i naturals.
 1. La capacitat d’adaptació i la facilitat per superar adversitats són els pilars de la vitalitat. I aquestes habilitats són més presents en les persones grans.
 1. També les persones grans són les que tenen més recursos per a auto motivar-se, enfront dels que menys: els joves d’entre 16 i 34 anys.
 1. Les diferències per sexes es mostren en només alguns aspectes. Un d’ells és la realització personal. Un 52 % dels homes diuen sentir-se realitzats amb les obligacions diàries (feina o estudis) davant del 47% de les dones. Seria interessant estudiar aquest tema més en profunditat.
 1. També veiem que les dones mostren un índex més elevat de socialització. Participen més en activitats i en trobades socials.
 1. En canvi, pel que fa a l’activitat física, els homes i els joves són els que consideraven estar més en forma per encarar el dia a dia.
 1. La major part de la població coincideix en què la persona o persones que més vitalitat els aporten són elles mateixes. Però en segon lloc apareixen els fills per a la dona, mentre que la parella ho és per a l’home.

Vitalitat comunicativa

La comunicació pot ser un reflex de la vitalitat d’una persona. I alhora, el seu estil de comunicació realimenta el seu estat d’ànim.

Aquests són alguns consells per augmentar la vitalitat a través de la comunicació.

 1. Conserva la curiositat del nen, pregunta, observa.
 2. Considera la possibilitat de noves relacions, encara que no siguin dels teus cercles socials habituals.
 3. Demostra als altres l’alegria de veure’ls i estar amb ells.
 4. Interessa’t per les seves coses. Procura comprendre’ls.
 5. Valora les virtuts dels altres més que els seus defectes.
 6. Mou-te amb agilitat, mantingues el cos “encès” per contagiar la vitalitat al teu voltant.
 7. Aixeca el cap, mira als ulls, somriu, dóna la mà.
 8. El teu to de veu és el reflex de la teva actitud. Pots triar com t’expresses.
 9. Practica el sentit de l’humor sense ofendre ningú.
 10. Riu-te de tu mateix i de les teves errades.

Gràcies al suport de Zespri, hem pogut aprofundir en el coneixement de la vitalitat i també disposem d’una senzilla eina per mesurar el nostre índex de vitalitat, podem accedir-hi en aquesta pàgina web: https://www.zespri.eu/turecetadevitalidad/